Et markant kulturelt statement – midt i en corona-tid

sep 25, 2020

Musikalske Postkort fra Aarhus” præsenterer både byens kulturelle fyrtårne og musikalske vækstlag

Midt i corona-pandemiens hærgen og nedlukning af det danske kulturlandskab, går et samarbejde fra Aarhus i stik modsat retning.

Her har Aarhus Kommune sammen med SPOT Festival og Promus (Produktionsselskabet for Rytmisk musik i Aarhus) taget et ganske usædvanligt kulturpolitisk initiativ:

10 væsentlige aarhusianske kulturinstitutioner præsenteres gennem et video-samarbejde med 10 væsentlige talenter fra byens gærende musikliv. Et cross-over-produkt kaldet ”Musikalske Postkort fra Aarhus”, der brander byens vilje og evne til at støtte op om sin lokale kultur af ikoniske fyrtårne og talenter.

Det betyder, at man kan opleve metalgruppen BAEST på byens kunstmuseum, ARoS. Jazzduoen Svaneborg Kardyb danner klangbund med Den Gamle By. KH Marie (Marie Højlund) trives i den kreative smeltedigel på Sydhavnen. Og så videre…. 10 viiidt  forskellige fortællinger om en by og et kulturmiljø, der står ved hinanden –  hvor deltagerne selv har været med til at definere udtryk og indhold i fortællingerne.

En proaktiv kommunal respons på covid-19
– Det er en proaktiv kommunal respons på covid-19 krisen, siger SPOT Festivals leder Gunnar Madsen.

– Covid-19 pandemien har slået hårdt ned på kulturens verden. Kunstnere på alle niveauer er hårdt ramte økonomisk og på deres mulighed for at skabe synlighed omkring sig. Og private koncertarrangører, offentlige events og en række store og små kulturinstitutioner er tilsvarende ramte på deres forretningsmodel: publikum.

– Så dette er et stærkt signal, hvor byen har været tvunget ind i en død periode og som svar vælger at støtte kukturen aktivt: Midt i nedlukningerne og begrænsningerne investerer kommunen i kulturen ved at støtte de etablerede kulturinstitutioner vi har, og støtte de vækstlag, der skal forme fremtiden (alle deltagende acts har fået et honorar for at være med, red.), siger Gunnar Madsen og kalder det en dobbeltsidet fortælling om kulturinstitutioner og vækstlag.

Initiativet er en videreudvikling af SPOT Festivals oplæg og idé med Kulturby 2017’s Legacy-strategi, og støtter dermed op om en overordnet genstart af kulturen i Music City Aarhus 2022.

De 10 musikalske postkort
Rigmor X Kvindemuseet
Iswaal X Godsbanen
Gurli Octavia X Train
KH Marie X Sydhavnen
Who Killed Bambi X Teater Gruppe 38
Total Hip Replacement X Naturhistorisk Museum
Svaneborg Kardyb X  Den Gamle By
BAEST X ARoS
Josephin Bovien X Moesgaard Museum
Athletic Progression X Institut for (X)